diabetesforums.nl

Menu
  • Home
  • Behandelingen
  • Nieuws
  • Over Diabetes
  • Over Suikers
  • Recepten
  • Contact
Home
Over Diabetes
Symptomen Diabetes: Wat is suikerziekte of diabetes?
Over Diabetes

Symptomen Diabetes: Wat is suikerziekte of diabetes?

admin 2018-07-17

De volksziekte diabetes

Een van de ziektes die aan het oprukken is, is diabetes. Bij velen ook wel bekend onder de naam suikerziekte. Er leiden erg mensen aan deze ziekte en het kan dan ook een echte volksziekte genoemd worden.  Een van de oorzaken is dan ook onze levensstijl. We eten niet gezond genoeg en bewegen te weinig. Maar wat is diabetes nou eigenlijk? De belangrijkste energieleverancier voor ons lichaam is glucose. Dat kan of uit het eten worden opgenomen of door het lichaam zelf worden aangemaakt. Om de glucose door het lichaam te verspreiden, heeft het insuline nodig. Dat is een hormoon dat door de alvleesklier wordt geproduceerd. Wanneer iemand diabetes heeft, is er een tekort aan insuline. Ofwel het lichaam maakt zelf geen insuline meer aan, ofwel het reageert er niet meer op waardoor er te weinig voedingsstoffen in de cellen in ons lichaam terecht komt. Op lange termijn kan er schade aan de bloedvaten en zenuwen ontstaan.

Type 1 en Type 2

Er zijn verschillende typen diabetes, namelijk Type 1 en Type 2. Diabetes Type 1, kan al in de kindertijd  of in ieder geval op jonge leeftijd beginnen. Het ontstaat doordat de alvleesklier te weinig of geen insuline aanmaakt. De behandeling die bij deze vorm van diabetes wordt toegepast, is het insuline niveau door middel van medicijnen aan te vullen. Bij diabetes Type 2 gaat het in veel gevallen om patiënten die te zwaar zijn en al wat ouder zijn, vanaf 40 jaar ongeveer. Er is sprake van een erfelijke aanleg, maar wordt mede getriggerd door ongezonde eetgewoontes en te weinig beweging. In rijke landen zie je dan ook dat er steeds jongere patiënten zijn. Vandaar dat deze vorm van diabetes door velen wordt beschouwd als een welvaartsziekte. In Nederland lijden er ongeveer 1 miljoen mensen aan deze vorm van suikerziekte. Bij deze vorm reageren lichaamscellen, ondanks dat de alvleesklier insuline aanmaakt, niet meer op insuline en wordt suiker dus niet meer opgenomen. De behandeling van diabetes Type 2 bestaat uit een dieet, tabletten of spuiten met insuline.

Diabetes heb je voor het leven  .. of misschien toch niet?

Tot voor enkele jaren geleden werd gedacht dat diabetes niet te genezen was. Maar er blijkt toch wel iets aan te doen te zijn. We hebben het hier over diabetes Type 2. Door je eetgewoontes aan te passen, kan de ziekte minder ernstig worden of zelfs helemaal genezen.  Wanneer je er daarnaast ook nog voor zorgt dat je voldoende lichaamsbeweging krijgt, zal je merken dat je na verloop van tijd minder medicijnen nodig hebt of er zelfs mee mag stoppen. En niet alleen dat, de bloedsuikerspiegel is stabieler zodat dipjes tussen de maaltijden door minder vaak voor komen.

Koolhydraatarm dieet

Uit onderzoek is gebleken dat er veel voordeel te behalen valt wanneer je een koolhydraat dieet gaat volgen wanneer je last hebt van diabetes Type 2. Met name wanneer er tevens sprake is van overgewicht is een dieet waarbij je minder koolhydraten eet, is deze aanpak effectief. In veel gevallen werkt het beter om af te vallen dan wanneer een dieet gevolgd wordt waarbij minder vet wordt gegeten. Wat kan je eten bij een koolhydraatarm dieet? We zullen eerst eens op een rijtje zetten welke producten je het beste kunt mijden. Er zitten veel koolhydraten in onder andere snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap en gezoete zuivel. In de plaats daarvan eet je zoveel mogelijk volkorenbrood, zilvervliesrijst, groeten, peulvruchten en fruit.

Waarom werkt een koolhydraatarm dieet zo goed?

Allereerst is het belangrijk om uit te leggen wat koolhydraten precies zijn. Eigenlijk zijn dat niets anders dan suikers en zetmeel. Voor jouw lichaam zijn koolhydraten dan ook de belangrijkste bron voor energie. Tijdens het verteren van het voedsel worden ze omgezet in glucose, dat door je lichaam wordt verbrand waardoor het energie krijgt. De glucose komt in het bloed terecht waardoor het zich verspreidt door het lichaam. Hiermee gaat je bloedsuikerspiegel omhoog. Wanneer je en teveel aan glucose hebt, wordt het opgeslagen voor het geval het later nodig is. Dit wordt opgenomen in de vorm van vet. Wanneer je een eetpatroon hebt waarbij je een chronisch teveel koolhydraten gebruikt, en dus een overschot aan glucose optreedt, zal je overgewicht gaan ontwikkelen. Bij een koolhydraatarm dieet krijg je vanzelfsprekend minder koolhydraten binnen, wordt er minder glucose aangemaakt dat niet meer wordt omgezet in vet. Sterker nog, het opgeslagen vet gaat verbrand worden, waardoor je gaat afvallen. In het geval van diabetes worden er, doordat er geen teveel aan glucose in het bloed meer is, schommelingen van de suikerwaarde voorkomen. Door een dieet te volgen waarbij je koolhydraten mijdt en zoveel mogelijk de gezondere producten nuttigt, krijg je meer voedingsstoffen en vezels binnen. Dat heeft een gunstige uitwerking op je bloedsuikerspiegel die minder snel stijgt. Bovendien wordt er ook een minder hoog niveau gehaald. Wanneer je een dergelijk dieet volgt, bespreek dit dan met je arts. Naar alle waarschijnlijkheid heb je minder of zelfs geen medicijnen of insuline nodig.  Al naar gelang hoeveel je wilt afvallen en hoe snel je wil dat dit gaat, pas je het koolhydraatarm dieet aan. Houd je een streng dieet aan, dan mag je 40 tot 70 gram koolhydraten per dag nuttigen. Een minder streng dieet houdt 150 gram aan. Hoe minder koolhydraten je binnen krijgt, hoe sneller je dus afvalt.

Begeleiding door een diëtist

Het is wel verstandig om het koolhydraatarm dieet onder begeleiding van een diëtist te volgen, zodat alle waardes goed in de gaten worden gehouden en ook bekeken wordt hoeveel medicijnen er nog nodig zijn. Door de meeste  zorgverzekeringen worden de kosten die je daarvoor moet maken vergoed wanneer het gaat om diabetes. Met de diëtist maak je bepaalde afspraken en bespreek je hoe je het het beste kan aanpakken. Samen bekijken jullie wat voor jouw een haalbaar streefgewicht is. Op welke manier kan jij het beste jouw eetpatroon aanpassen zodat je minder koolhydraten nuttigt? Daarbij moet je er wel op letten dat je alle voedingsstoffen binnen krijgt die je nodig hebt. dit om andere gezondheidsklachten te voorkomen. Wanneer je je streefgewicht hebt behaald, helpt de diëtist je om ervoor te zorgen dat je weer genoeg gezonde koolhydraten binnen krijgt.

Meer informatie en tips over diabetes of koolhydraten kunt u vinden op: https://byfit.nl

Share
Tweet
Email
Vorige Artikel
Volgend Artikel

Gerelateerde Artikels

Wat u moet weten over diabetes
De allereerste stap om iemand te helpen die je kent, …

Wat u moet weten over diabetes?

insuline hoe werkt het
De slechte kant van Insuline Diabetes mellitus is slechts een …

De nadelen van insuline

About The Author

admin

Categorieën

  • Behandelingen
  • Nieuws
  • Over Diabetes
  • Recepten
  • Scootermobiel kopen

Behulpzame Links

Berichten

  • Hoe zoek ik een goede scootmobiel uit voor mijn ouders?
  • Dit zijn de symptomen van een te hoge bloeddruk
  • Symptomen Diabetes: Wat is suikerziekte of diabetes?
  • Diabetes recepten waar je op moet letten?
  • De nadelen van insuline

Tags

Behandeling de ziekte diabetes diabetesbehandeling Diabetes en afslanken? Diabetisch geheimen van Diabetes insuline Koolhydraatarm dieet mannen Online informatie Recepten review scooter met beperkte mobiliteit scootmobiel kopen scootmobiels suikers suikervrij suikerziekte type 2 vrouwen webshop

diabetesforums.nl

Copyright © 2019 diabetesforums.nl
Overzicht Website